Zuiniger met water in de kas

Raymond Weber uit Erica geeft de stekken in zijn kas nu nog handmatig water. Met de nog aan te schaffen spuitgietboom gaat het watergeven straks een stuk efficiënter en zuiniger. En gecombineerd met een nieuwe vloer en recyclesysteem wordt er in de toekomst helemaal geen water meer geloosd. Weber is deelnemer van het project DuurSaam Glashelder. Harrie Vreman is projectleider. 

Het bedrijf Weber Stekcultures van Koert en zijn zoon Raymond Weber bestaat uit 4500 m2 glas en kweekt stekmateriaal op voor boomkwekerijen. De meeste stekken worden van de eigen moerplanten gehaald, op bestelling in trays opgekweekt en vervolgens afgezet naar klanten in Nederland en Duitsland. Ze hebben onder meer Prunus, hortensia, rozen, coniferen, hulst en blauwe bes in hun assortiment.

De stekjes krijgen nu nog gefilterd oppervlaktewater. Wet- en regelgeving, gericht op een emissieloze glastuinbouw, en de wens om te komen tot een efficiëntere bedrijfsvoering zette hen tot nadenken over een ander systeem voor de watervoorziening.

DuurSaam Glashelder

Weber Stekcultures is deelnemer aan het project DuurSaam Glashelder, dat zich richt op de verbetering van de waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden in Groningen en Drenthe. In het project werkt LTO Glaskracht samen met de waterschappen Hunze en Aa’s, en Vechtstromen, de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Emmen en Midden-Groningen. ‘De insteek van het project is om de lozing van water uit de glastuinbouw te verminderen. Hiermee voorkom je dat er gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater terecht komen’, legt projectleider Harrie Vreman van Projecten LTO Noord uit.

Bedrijfsscan

Het project bestaat uit voorlichting en een bedrijfsscan. De resultaten van deze scan worden met de ondernemer besproken met het bevoegd gezag, oftewel medewerkers van gemeenten en waterschappen. Voordeel van deze samenwerking is dat de glastuinders meteen weten dat de maatregelen die ze willen uitvoeren ook wettelijk worden geaccepteerd. Daarnaast krijgen de ondernemers de tijd om de aanpassingen te realiseren.

Aanpassingen doen

‘Het waterschap weet nu dat wij met de juiste maatregelen bezig zijn en hoeven geen controleurs meer langs te sturen’, legt Raymond Weber uit. ‘Dat geeft ons de gelegenheid om de aanpassingen te realiseren terwijl het bedrijf kan doorgaan. Wij kunnen niet in één keer de hele kas leeghalen om een nieuwe vloer te leggen, want dan zouden we het hele bedrijf moeten stilleggen.’

De planning is de komende zomer de vloer in de kassen te vervangen door een poreuze lavavloer met daaronder gootjes waarin het overtollige water wordt afgevoerd. Dit water komt in een recycletank van 50 m3 en wordt gemengd met regenwater dat wordt opgeslagen in een tank van ruim 300 m3. Dit water wordt weer gebruikt om de stekjes water te geven. ‘Een waterdicht systeem’, zegt Koert Weber. Voordeel van de vloer is ook dat er geen water meer blijft staan, zodat de stekjes gelijkmatiger kunnen opgroeien.

Dit artikel verscheen eerder in Nieuwe Oogst. Tekst en foto: Ida Hylkema

No Comments Yet.

Leave a comment