VragenVuur: Tjeerd Hoekstra met Ibo Vaatstra

Niet met een vermanende vinger het erf van agrariërs op, maar met advies en ondersteuning. De aanpak van waterschap Noorderzijlvest (Groningen) in samenwerking met LTO Noord in het project Schoon Erf, Schoon Water spreekt waterschapstoezichthouder Ibo Vaatstra aan. Hij gaat in gesprek met projectleider Tjeerd Hoekstra over de bijzondere aanpak.
Tjeerd Hoekstra: “Je bent toezichthouder bij waterschap Noorderzijlvest en ging voorheen als handhaver langs bij agrariërs om hun erf te controleren. In het project Schoon Erf, Schoon Water heb je een andere pet op en ben je veel meer adviseur. Hoe is dat?”

Ibo Vaatstra: “Heel prettig natuurlijk. Het is veel fijner om te adviseren over hoe agrariërs erfafspoeling kunnen verminderen of zelfs voorkomen dan om te handhaven. Samen met een landbouwadviseur en de deelnemende melkveehouder of akkerbouwer bekijk ik het erf. Wat gaat al goed op het erf en wat kan misschien nog beter? Voldoet een boer al aan de wet- en regelgeving? Welke subsidiemogelijkheden voor welke maatregelen zijn er? Gezamenlijk kijken we naar de verbetering van het erf en brengen we de mogelijkheden voor de boer in kaart.”

Tjeerd: “Kun je een voorbeeld noemen van snelle oplossingen die agrariërs kunnen nemen om het erf schoner te houden?”

Ibo: “Vaak is het een kwestie van bewustwording. Neem bijvoorbeeld de situatie dat een boer voer gaat halen. Daarbij verliest hij vrijwel altijd wat voer dat op het erf terechtkomt. Dat is bij droog weer niet erg, maar als het gaat regenen wordt het een smeerboel en bestaat het risico dat vuil water richting de sloot afloopt. Wen jezelf aan om vuil op het erf direct aan te vegen. Mogelijke oplossingen dragen we aan tijdens het erfbezoek, maar we organiseren ook regelmatig informatiebijeenkomsten.”

Tjeerd: “Wat is de kracht van het project Schoon Erf, Schoon Water? Eerder was het ook al succesvol in Friesland.”

Ibo: “Dat we nu de mogelijkheid hebben voor een open en eerlijk gesprek met de boer over zijn erf. In eerste instantie zijn deelnemers best angstig om ons hun erf te laten zien, bang voor een opgeheven vingertje of een boete. Dat verandert als ze merken dat we niet komen om te handhaven, maar juist willen helpen en begeleiden. Die positieve benadering waarbij het waterschap aan de voorkant adviseert in plaats van achteraf handhaaft hoop ik ook na het project voort te zetten.”

Meer informatie

Deelnemen of meer informatie over het project Schoon Erf, Schoon Water? Neem dan contact op met projectleider Tjeerd Hoekstra via thoekstra@projectenltonoord.nl of bel naar 088 888 6677

No Comments Yet.

Leave a comment