VragenVuur: In de rij voor Zon op Dak

Vrijwel overal gaan de handen op elkaar voor het plaatsen van zonnepanelen op agrarische daken. Dat constateren Matthijs Oosterhout, beleidsadviseur Ruimtelijke Ontwikkeling bij provincie Noord-Holland en projectleider Wouter Veefkind tijdens het project Zon op Dak. De Noord-Hollandse gemeenten staan in de rij.
Projectleider Wouter Veefkind: Kun jij verklaren waarom het project Zon op Dak in Noord-Holland zo goed werkt?

Beleidsadviseur bij de provincie Noord-Holland, Matthijs Oosterhout: “De provincie Noord-Holland wil in 2050 energieneutraal zijn en probeert dat op meerdere manieren te bereiken. Denk aan energiebesparing en gasvrije wijken, maar ook door energie op te wekken via bijvoorbeeld zonnedaken. Groot voordeel van daken is dat iedereen het erover eens is dat je daken, zoals van agrarische bedrijven, beter kunt benutten dan ongebruikt houden. Zon op Dak maakt daarnaast goed inzichtelijk dat zonne-energie geld oplevert voor de ondernemer. Met alle neuzen dezelfde kant op, kun je snel doorpakken.”

Wouter: Bij het plaatsen van zonnepanelen komt technisch veel kijken. Met Zon op Dak ondersteunen we ondernemers hierbij middels een energiescan, hoe belangrijk is dat volgens jou?

Matthijs: “Het is voor ondernemers best spannend om hun dak vol te leggen met panelen, ze hebben veel vragen. Wat leveren zonnepanelen mij uiteindelijk op? Is mijn dakconstructie sterk genoeg? Kan ik de investering wel dragen? Goed onafhankelijk advies is belangrijk in de beginfase en dat doen we met Zon op Dak. Jullie ontlasten de boer en voeren een zonnescan uit waarin deze en andere vragen worden beantwoord. De provincie Noord-Holland en LTO Noord nemen de kosten voor de zonnescan voor een groot deel op zich.”

Wouter: De gebiedsgerichte aanpak van Zon op Dak heeft als voordeel dat bijvoorbeeld kosten voor het aanleggen van een nieuwe elektriciteitskabel samen gedragen worden.

Matthijs: “Klopt, hoe meer agrarische ondernemers meedoen, hoe beter de kosten verdeeld worden. Daarnaast zie ik dat het enthousiasme aanstekelijk werkt. Een gebiedsgerichte aanpak werkt dus wat mij betreft veel beter dan iedere ondernemer individueel te benaderen.”

Wouter: Door het coronavirus en de maatregelen kunnen we met Zon op Dak voorlopig geen fysieke bijeenkomsten organiseren.

Matthijs: “Heel jammer, want gemeenten staan in de rij om zich te verbinden aan Zon op Dak. Daar zijn we als provincie natuurlijk heel erg blij mee, gemeenten met interesse moeten zich dan ook zeker blijven melden. Momenteel skypen en bellen de adviseurs met agrarische ondernemers die zich al hebben aangemeld voor de energiescan. We zoeken naar digitale manieren voor de bijeenkomsten.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het project Zon op Dak contact op met projectleider Wouter Veefkind via wveefkind@projectenltonoord.nl of bel naar 088 888 6677.

No Comments Yet.

Leave a comment