Voordeel door collectieve aanpak asbestsanering

Broeier Dick Smal heeft een nieuw, wolkengrijs dak op de loods bij zijn kas in Grosthuizen (NH). Hij heeft eind vorig jaar het asbestdak af laten voeren door Man&Mach. “Ik heb het via Projecten LTO Noord geregeld in collectief verband. Zo kan ik mijn ledengeld deels terug verdienen via de korting op de asbestsanering. Bovendien wordt het alleen maar duurder.”

Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in Alkmaar hoorde Smal dat de subsidie van de provincie weg zou vallen en dat de collectieve aanpak van Projecten LTO Noord hem voordeel op kon leveren. Hij koos voor asbest eraf en zonnepanelen erop. “Ik weet dat asbestsanering alleen maar duurder wordt.”

‘Niet wachten’

Projecten LTO Noord trok vorig jaar een eindsprint in Noord-Holland, omdat er in 2016 nog een provinciale subsidieregeling was. Projectleider Cor Udding vindt het jammer dat de provinciale subsidie is weggevallen. “De deadline 2024 komt dichtbij en er is nog veel te saneren. Gelukkig geeft het Rijk wel subsidie.” Udding raadt agrariërs aan niet te wachten. “Asbest is na 2024 verboden, dus niet meer te verzekeren. Dat maakt dergelijke gebouwen ook ongeschikt als onderpand bij financiering.”

AgroAsbestVeilig

Via de betrokken bedrijven is volgens Udding veel expertise in huis, waarmee agrariërs werk uit handen wordt genomen. “Man&Mach is ervaren. Offertes worden snel en compleet geleverd, omdat ook de afvoer van het asbest en eventueel de installatie van zonnepanelen inbegrepen zijn.” Udding moedigt asbestbezitters evengoed aan ook bij anderen een offerte te vragen. En te kijken op agroasbestveilig.nl voor praktische informatie en projecten in de buurt.

AgroAsbestveilig is een initiatief van LTO Nederland, LTO Noord, ZLTO, LLTB, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Achmea.

Dit artikel verscheen in uitgebreidere  versie eerder ook in Nieuwe Oogst. Tekst voor Projecten LTO Noord door Hans van der Lee. Foto: Dick Breddels.

No Comments Yet.

Leave a comment