Vleesveehouders oefenen geboorte kalf

De derde kennisdag van het project Bewust Natuurlijk Luxe op 20 januari stond in het teken van natuurlijke afkalvingen. Zestig  vleesveehouders spijkerden hun kennis bij en brachten het onder begeleiding van dierartsen in de praktijk. De dag was georganiseerd door collega’s Saskia Scheer en Lisette Witteman.

Hoe is een koe op te voelen, hoe kettinkjes aan te leggen en hoe te zorgen voor het goed afkalven. Vorige week zaterdag leerden houders van Belgische Witblauwe en Verbeterd Roodbonte runderen de fijne kneepjes rond de natuurlijke geboorte van het kalf.

Onder begeleiding van vier deskundige dierenartsen werd in de practicumzalen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht uitleg gegeven en gedemonstreerd hoe te handelen. De veehouders konden zelf oefenen. Ook het verlosapparaat werd gebruikt bij de oefeningen.

Alle deelnemers waren lovend over de dag: 'Een geweldig college en meteen 's middags kunnen oefenen, dat is uniek. En zelfs de kleinste details kon je vragen.'

Herkennen

De drukbezochte praktijkdag was georganiseerd door Projecten LTO Noord in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde en de KNMvD. 's Ochtends gaf Herman Jonker van de faculteit een college. Hij behandelde alle fases van een afkalving, zoals het herkennen van het op gang komen van de geboorte, maar ook het bepalen of een vaginale verlossing verantwoord is en tot slot het verlossen zelf.

De praktijkdag was onderdeel van Bewust Natuurlijk Luxe, een project van LTO en de stamboeken Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw. Het doel daarbij is om kennis te ontsluiten, waarmee veehouders van deze luxe vleesveerassen tot meer natuurlijke geboortes kunnen komen. Jaarlijks worden bekkenmaten van meer dan 1.000 koeien gemeten. Dit levert fokwaarden voor bekkenhoogte en bekkenbreedte op.

Bron: Nieuwe Oogst.

 

No Comments Yet.

Leave a comment