Visie Carola Schouten: Nederland als koploper in kringlooplandbouw

Begin deze maand presenteerde onze minister van Landbouw haar visie met de titel “Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden”. In de afgelopen weken hebben al heel wat collega’s uit de sector hun reactie op deze visie gegeven. Ook boeren en tuinders hielden zich niet stil.  En iedereen bekijkt het vanuit zijn of haar eigen perspectief. Wat mij heel erg aanspreekt, is haar wens om te verbinden. LTO Noord heeft niet voor niets in haar pay off staan: ,,Ondernemen doen we samen”. Daar sluit Projecten LTO Noord mooi op aan met “professionals in agrarische projecten”. Als we dan ook nog de krachten bundelen met alle familieleden in de LTO familie dan kunnen we mooie stappen maken.

Bodem, water, energie, burger en belegde boterham

Onze projectleiders ervaren dagelijks dat boeren en tuinders werken aan een betere bodem, voldoende en schoon water,  kringlopen en schonere energie. De burger verliezen ze hierbij niet uit het oog, want we werken samen met hen  hard om de boer-burger ervaringen positief te beïnvloeden. We zijn dus met elkaar al goed op weg. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de boeren en tuinders ook nog een belegde boterham kunnen verdienen. Dat is de hamvraag!

Franse boeren trots op eigen product

Ik denk dan toch stiekem terug aan de zomervakantie in Frankrijk, waar wij op de motor van de ene naar de andere streek reden. Ik vond het zo opvallend dat er bijvoorbeeld groot werd aangekondigd dat de Beaufortin van melk uit de streek wordt gemaakt. Bij het passeren van de ‘grens’ rijd je de streek van de Reblochon binnen en zie je dezelfde borden. In het ‘menu du jour’ wordt gebruik gemaakt van de lokale kaas en overal staan bordjes langs de weg waarop te lezen is dat deze boer zijn eigen kaas aan huis verkoopt. In de supermarkt valt het etiketje op boeren producten op. Er worden van origine Franse grondstoffen gebruikt! Opvallend hoe trots dit land is op zijn eigen producten en hoe ze dat de consumenten ook laten zien!

Streekgebonden landbouw: nog veel winst te boeken in Nederland

In ons eigen kikkerlandje kunnen we hier nog wel wat stappen in zetten. We zijn goed op weg met initiatieven als “Salland Boert en Eet Bewust” en andere streekgebonden initiatieven. Maar er is nog veel winst te behalen. Misschien moeten we met een delegatie naar Frankrijk om ons te laten inspireren? Hoe dan ook, Projecten LTO Noord draagt graag bij aan nog meer circulaire, streekgebonden landbouw. Wij gaan de uitdaging aan en geloven dat er op die manier een mooie toekomst voor de sector is weggelegd.

No Comments Yet.

Leave a comment