Tijdens de vakantie werken aan draagvlak voor de sector

Als wij op vakantie gaan,  komen er mensen uit de binnenstad van Amersfoort in ons huis. Dit doen wij nu een aantal jaren en ondertussen kennen zij ons huis, onze tuin, de dieren en onze buren. Ieder jaar is het bij terugkomst van vakantie weer leuk om te lezen hoe zij de periode in ons huis en onze omgeving beleefd hebben. Ik kijk dan ook weer een aantal weken anders naar de ooievaars, mijn buren en de natuurlijke rust van onze uitzichten.

Genieten van en meeleven met de boeren

Ze vinden het altijd een genot om verse melk bij onze buurman, boer Wim, te halen en mee te kijken in de melkput. Ze leefden oprecht mee met de extreme droogte en zaten met hun handen in het haar hoe ze onze tuin enigszins toonbaar konden houden. Deze zorg was hun dit jaar tegengevallen. Wij zijn heel pragmatisch. Er is te weinig water, wij hoeven niet van onze tuin te leven en je moet planten ook niet verwennen. Dat er met mooi weer zoveel fruit tegelijk rijp wordt, daar was niet tegenop te eten. En iedere dag peulen of tuinbonen was ook niet wenselijk. Leuk ook om te zien dat rode bessen ritsen leuker is dan zwarte bessen of kruisbessen te plukken. Ik heb nu een volledige lade in mijn diepvries gevuld met rode bessen en de overige bessen zitten verdroogd aan de struik. De vogels zijn onze tijdelijke bewoners  dankbaar.

Nieuwe Oogst geeft burgers andere kijk op de sector

De Nieuwe Oogst wordt deze weken ook door hen  goed en zorgvuldig gelezen. Daarna gaan ze graag in gesprek met onze buurman, boer Wim, en is hun kijk  op de agrarische sector net weer even anders. Wat zou het goed zijn als meer burgers de Nieuwe Oogst zouden lezen, is hun stelling. Ze hebben het idee dat ze nu een veel realistischer beeld van onze sector hebben dan via de social media kanalen en publieke opinie.

Bijdrage aan begrip voor sector

En, wat zijn boeren goed bezig met het klimaat en energie. En dat asbest zo’n grote opgave met financiële gevolgen is, baart hen zorg. In hun ogen is boer Wim altijd druk. Het is opvallend welke goede en fijne gesprekken ze met elkaar hebben gevoerd. Zowel Wim als onze tijdelijke bewoners hopen dat wij volgend jaar wederom op vakantie gaan en ons huis door hen willen laten bewonen. En wij? Wij zijn tevreden! We hebben een heerlijke vakantie gehad en we hebben dit jaar weer bijgedragen aan meer begrip voor onze mooie agrarische sector!

 

No Comments Yet.

Leave a comment