Succesvolle start workshopreeks ‘Regionaal produceren, van idee tot actieplan’

Maandag 22 januari startte de eerste van een reeks van workshops ‘Regionaal produceren, van idee tot actieplan’ bij beleefboerderij Hippe Koeien in Didam. De workshopreeks is onderdeel van het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. Projectleider Heidi Uenk is verantwoordelijk voor de workshops voor producenten.

Steeds meer consumenten willen pure en verse producten van dichtbij. Boeren en tuinders zijn geïnteresseerd in een regionale afzetmarkt. Maar hoe breng je jouw idee voor een nieuw product op deze markt? Met deze en andere vragen gaan twaalf agrarische ondernemers uit de Liemers de komende vijf maanden aan de slag.

Jeroen Stuyt van Dykhoeve is een van de deelnemers en werkt op een biologische wijze met runderen en varkens in Herwen. “Ik heb prachtig en lekker vlees dat ik rechtstreeks aan de consument verkoop. Dit gaat redelijk goed, maar dit moet uiteindelijk meer bekendheid krijgen. Zo wil ik mijn bedrijf voor de toekomst sterker maken en mijn filosofie over het houden van varkens blijven uitdragen."

De deelnemer verwacht dat de workshopreeks hem hier een stap in verder brengt. “De opdrachten in de eerste workshop zette mij al goed aan het nadenken. Het is me vooral duidelijk geworden hoe belangrijk het is iets te doen waar je goed in bent en plezier aan beleeft. En om de samenwerking te zoeken met anderen bij dingen waar je minder goed in bent".

De workshop

Tijdens deze workshop presenteerden de deelnemers hun productidee aan elkaar door middel van een korte pitch. Met prikkelende vragen als ‘waar liggen je talenten’ en ‘mijn terugkerend leerpunt als ondernemer’, gaf men elkaar feedback. Ook werd gekeken naar hoe het Liemers landschap onderdeel van je productverhaal kan zijn.

Eén van de conclusies was dat de grote variatie in het Liemers landschap de mogelijkheid geeft om ook een grote variatie aan producten in de boodschappenmand te krijgen! De deelnemers waren het erover eens dat dit kansen biedt om de consument in de Liemers en daar omheen aan hen te binden.

Korte Ketens in het Liemers Landschap

Binnen het project Korte Ketens in het Liemers Landschap gaan consumenten, producenten en lokale overheden aan de slag met de kansen die een korte voedselketen in de Liemers hen biedt. In een korte keten legt het voedsel een korte weg af van het land naar je bord. Zo weet je als consument precies wat je eet, profiteren regionale ondernemers en producenten van een betrokken regionale afzetmarkt en creëren zij samen een aantrekkelijk en veerkrachtig Liemers voedsellandschap.

No Comments Yet.

Leave a comment