Start Zon op Dak in het buitengebied Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn, LTO Noord, Liander en de Rabobank organiseerden een informatieavond over het project ‘Zon op Dak’ voor agrarische ondernemers in het buitengebied. Aanwezigen kregen informatie over de technische en financiële haalbaarheid  van zonnepanelen op hun daken.

Met zonnepanelen kunnen agrarisch ondernemers voorzien in hun eigen energiebehoefte of zelfs energieneutraal worden. Zowel kleinverbruikers als grootverbruikers hebben mogelijkheden om hier financieel voordeel te halen. Dankzij de salderingsregeling (de zonnestroom die aan het net geleverd wordt, wordt weggestreept tegen de stroom die wordt afgenomen) en de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) is nu een uitstekend moment om de mogelijkheden naar zonnepanelen op bedrijfsdaken te onderzoeken.

“Investeren in zonnepanelen op agrarische daken is een win-win-win-situatie. Het draagt bij aan de energietransitie, zonder dat kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd voor zonneparken, en het kan voor de ondernemers ook financieel interessant zijn”, aldus wethouder Leo Maat.

Energiescan

Bedrijven die interesse hebben, kunnen zich aanmelden voor een bedrijfsspecifieke en onafhankelijke energiescan. Deze scan geeft agrarische ondernemers inzicht in de businesscase zodat een weloverwogen beslissing kan worden genomen over het plaatsen van zonnepanelen.

Samen met Liander wordt gekeken of er voldoende ruimte op het elektriciteitsnet is en of het net eventueel moet worden verzwaard.

No Comments Yet.

Leave a comment