Specerijenteelt in Nederlandse kas biedt kansen

Een deel van het bedrijf van Hedera Rikken in tuinbouwgebied Bergerden wordt na de zomer ingericht als demonstratie- en informatiekas met zwarte peper, kurkuma, capsicum en gember. Afnemers en tuinbouw hebben een gezamenlijk belang om de specerijenteelt in Nederland op te zetten. Collega Harrie Vreman vertegenwoordigt in dit project Stichting Tuinbouw Overbetuwe Liemers  (STOL) en is betrokken als schakel tussen de tuinders en de andere samenwerkingspartijen.

Harrie vertelt: "Op dit moment zitten we in de opstartfase. Met de pop-up demokas willen we nieuwe experimenten met gewas en groeisoort uitproberen. Ik zorg voor draagvlak bij de tuinders, als ze het verhaal straks zelf goed genoeg in de vingers hebben, kan ik er tussen uit."

Uitgebreid artikel in Nieuwe Oogst

Op nieuweoogst.nu verscheen een uitgebreid artikel over dit initiatief. Hieronder een deel van het artikel, lees het  volledige artikel op de site van Nieuwe Oogst.

"Veel specerijen komen uit landen waar de teelt aanmerkelijk minder gecontroleerd is dan in Nederland. Door de toenemende behoefte aan voedselveiligheid en zekerheid in de keten zijn specerijenfabrikanten op zoek naar alternatieven.

'Ze willen meer controle, zekerheid over de herkomst en gebruik van toegestane chemische middelen', vertelt Harrie Vreman van Projecten LTO Noord. 'Ook hebben ze soms te maken met verontreinigingen. Kurkuma bijvoorbeeld wordt wel eens gemengd met iets anders. En als er per ongeluk een pinda in terechtkomt, heb je helemaal een probleem, want sommige mensen zijn daar allergisch voor.'

Marktvraag

Als mogelijke oplossing zien fabrikanten perspectief in de teelt in Nederlandse kassen. Bij veel nieuwe gewassen is het de vraag of de markt het oppakt, maar bij specerijen is de marktvraag juist het startpunt. 'Afnemers waren nog eerder bij het project betrokken dan telers. Dat zegt genoeg', vertelt Vreman.

Het initiatief is NEXTGarden Ingredient Farm gedoopt. Het is de bedoeling dat na de zomer 940 vierkante meter van Hedera Rikken is ingericht als demokas. Er loopt nog een subsidieaanvraag, maar dit deel van het project kan doorgaan."

Lees de rest van het artikel via de bron: NieuweOogst.nu

 

No Comments Yet.

Leave a comment