Rijdende zonneparken zijn de toekomst

Boeren krijgen er mogelijk wel ‘een extra gewas’ bij: rijen zonnepanelen die volautomatisch over akkers rijden: H2arvester. De zonnestroom die dat oplevert, zetten ze om in waterstof. Projectleider Wouter Veefkind gelooft dat H2arvester het opstapje is voor nog veel meer innovaties op het gebied van energie in de agrarische sector, zegt hij in de Stentor.

De grote belofte van H2arvester zit in dubbel grondgebruik. Voor rijdende zonneparken hoef je geen kostbare voedselakkers op te offeren. In plaats daarvan lonken extra inkomsten voor de boer (de uitvinding rijdt zelfs over sloten en tussen koeien door) en een bijdrage aan de energietransitie. 

De rijdende zonnevelden van H2arvester doen wat denken aan de science fiction-film ‘Interstellar’, waar grote landbouwmachines zelf hun weg over de akkers vinden. Die vergelijking en dat futuristische vergezicht is niet eens zo heel raar, vindt Wouter Veefkind, specialist klimaat en energie bij landbouworganisatie LTO Noord. ,,We staan pas aan het begin van hele nieuwe ontwikkelingen”, zegt hij. De opwinding - ook over wat er na H2arvester nog meer gaat komen - is groot.

Lees verder op de Stentor.

No Comments Yet.

Leave a comment