Projecten LTO Noord betrokken bij eerste Europese demo van Zinc-Bromide Redox Flow batterij

Op melkveebedrijf Borgman-Roeterdink wordt veel energie geproduceerd met zonnepanelen. Bij deze ‘fotonenboer’ in Vierakker vindt een proef plaats voor lokale energieproductie met opslag voor eigen gebruik. Dit gebeurt met een Zinc-Bromide Redox Flow batterij. Projectleider Wouter Veefkind is betrokken bij de allereerste Europese test van deze batterij . 

“Melkveebedrijven hebben een piek in stroomafname rond melktijd, maar juist dan wordt er weinig zonne-energie geproduceerd”, vertelt Wouter. “Met de salderingsregeling is dat geen enkel probleem. Als het aan de minister ligt gaat de salderingsregeling voor zonne-energie na 2020 verdwijnen. Voor eigenaren van zonnepanelen pakt dit nadelig uit. De vraag is dan: Is er een businesscase mogelijk voor zonnepanelen in combinatie met elektra-opslag?

Businesscase voor opslag elektriciteit
Het is de eerste keer dat deze baanbrekende batterijtechniek in Nederland wordt getest. “Als de batterij is aangesloten op een intelligent besturingssysteem dat op de juiste momenten stroom op het net kan leveren en van het net kan onttrekken, ontstaat er een optimale afstemming van vraag en aanbod. Daarom gaan zes partijen nu samen onderzoeken of dit haalbaar is in een unieke demo”, vertelt Wouter enthousiast. Vanwege dit grote maatschappelijke belang wordt deze proef medegefinancierd door de Europese Unie.

Het samenwerkingsverband van deze proef bestaat uit een agrarisch ondernemer (de Fotonenboer), een chemiebedrijf dat elektrolyten voor Redox Flow batterijen ontwikkelt (ICL), een projectontwikkelaar en systeemintegrator (Trinergie), een energieleverancier (AgroEnergy), een expert in meet- en regeltechniek (HAN) en Projecten LTO Noord. Wouter zit vanuit Projecten LTO Noord in de denktank van dit project en is medeorganisator van de startbijeenkomst.

Op 23 mei is de feestelijke startbijeenkomst van dit project met een aantal interessante inleidingen.

No Comments Yet.

Leave a comment