Projecten LTO Noord adviespartner bij Varkenshoff

Medio mei werd onder de naam Varkenshoff de nieuwe stal van de familie Noordman in Lemelerveld in gebruik genomen. De stal is duurzaam voor mens, dier en milieu. Op Varkenshoff wordt buiten naar binnen gebracht. De dieren kunnen wroeten en spelen zonder te nat of te koud te worden en met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Hiervoor worden moderne technieken gecombineerd met de kracht van de natuur.

Bomen in de stal

In de stal staan bomen, planten en struiken in bakken tussen de hokken. De wortels van de bomen zuiveren de lucht. Ventilatoren zorgen dat de juiste hoeveelheid lucht van buiten de stal in komt. Zo hebben de varkens altijd een gezonde leefomgeving en frisse lucht. De bomen, struiken en klimplanten in de stal zorgen voor een natuurlijke leefomgeving en hebben een geneeskrachtige werking. Het snoeimateriaal van de planten wordt aan de varkens gegeven als speelmateriaal en de kruiden om te eten.  De zijwanden en het dak zijn lichtdoorlatend. De folie langs het dak en de wanden zorgen voor energiebesparing.

Mest apart opgevangen

Varkens zijn van nature zindelijk. Ze doen hun behoefte op een hiervoor ontworpen plek. De urine wordt apart opgevangen van de mest. Daardoor komt er minder ammoniak vrij, wat beter is voor het milieu. De dunne fractie, waar met name urine in zit, is een meststof om gewassen te laten groeien. Van de dikke fractie wordt compost gemaakt. Deze compost wordt gebruikt bij de teelt van verschillende gewassen.

In Varkenshoff leven drie zeugen samen in een groep. Deze zeugen verwachten rond dezelfde datum biggetjes. Hoogdrachtige zeugen krijgen nesteldrang. De moeder kiest dan een plek uit in de speciaal ingerichte kraamkamer. Daar bouwt de moeder haar nest. Ze graaft een kuil en legt hier stro en bladeren in.

Projecten LTO Noord als adviespartner

Fleur Bartels is vanuit Projecten LTO Noord betrokken bij Varkenshoff. Ze wordt als expert geraadpleegd over het groepskramensysteem waar ze in haar vorige baan veel onderzoek naar deed. “Ik geef vooral tips over de inrichting en management van de kraamstal en het gedrag van de varkens en denk mee in de manier waarop de effecten hiervan kunnen worden onderzocht”.

Opening na de zomer

De officiële opening van de stal zal na de zomer plaatsvinden. Varkenshoff startte ondertussen een crowdfunding op voor de laatste verzorgingsmiddelen. Zo wil het bedrijf, met financiering door de verkoop van vleespakketten, een zeugendouche laten bouwen. Meer info hierover op:www.varkenshoff.nl

No Comments Yet.

Leave a comment