Pig-Up-Power in gebruik genomen

In 2018 won projectleider Fleur Bartels met de Pig-Up-Power de wedstrijd Het Beste Idee van Varkensland. De wroetschijf waar varkens energie mee kunnen opwekken, is onlangs in gebruik genomen.

De natuurlijke nieuwsgierigheid van een varken bracht Fleur Bartels van Projecten LTO Noord op het idee van Pig-Up-Power (PUP). Wroeten hoort bij het natuurlijk gedrag van een varken, weet Bartels die jaren werkte als gedragsonderzoeker in Wageningen. 'In de moderne varkenshouderij wordt met die eigenschap niet echt iets gedaan. PUP maakt daarvan gebruik. Zie het als een nieuw soort hokverrijking die ook nog wat oplevert, namelijk energie.'

Het idee van PUP werkte Bartels verder uit met kennisinstelling VKON en Christian Ottink van installatiebedrijf Loohuis. Het onderstel van het demomodel komt van een windturbine, de kap van een voerbak, terwijl de wroetschijven grepen van een klimwand zijn.

Hufterproof

Eind vorige week monteerde Ottink het demomodel op het bedrijf van de familie Brummelhuis in een afdeling voor vleesvarkens. De komende maanden wordt onder andere onderzocht of de PUP hufterproof is, hoelang varkens ermee bezig zijn en of de PUP op de goede plek in het hok staat. Ook wordt de energieopbrengst gemeten. De eerste resultaten worden na de zomer verwacht.

Nieuwe wedstrijd HBIVV

Bartels won in 2018 Het Beste Idee van Varkensland. Ideeën voor de vijfde editie, waaraan ook de POV en LTO meewerken, kunnen tot 13 april worden ingestuurd.

Dit artikel stond eerder in Nieuwe Oogst.

Meer informatie

Voor meer informatie over de PUP bel of mail naar Fleur Bartels via 088 888 6677 of fbartels@projectenltonoord.nl.

No Comments Yet.

Leave a comment