Overijsselse melkveehouder scoort goed op duurzaamheid blijkt uit 5 jaar resultaten VKO

Eind 2019 presenteerde Vruchtbare Kringloop Overijssel de resultaten van de afgelopen 5 jaar. Op basis van de uitkomsten verzorgden projectleiders communicatie Esther Reinders en Lytsa Post een persbericht en factsheet. Naar aanleiding daarvan ging RTV Oost langs bij VKO-deelnemer Geert Stevens.

Ondanks de extreme droogte in 2018 scoort de Overijsselse melkveehouder goed op de duurzaamheidscriteria van PlanetProof. Dat constateert onderzoeker Gerjan Hilhorst aan de hand van de resultaten van 5 jaar Vruchtbare Kringloop Overijssel. “De broeikasgassen namen af en de ammoniakemissie daalde. De benutting van de meststoffen is toegenomen. De melkveehouders produceren meer voer met dezelfde bemesting. En er is meer aandacht voor de bodem. Een optimistisch resultaat dat hopelijk door gaat zetten.”

40 procent grondgebonden

In studiegroepen leren de agrariërs bijvoorbeeld meer over grondgebondenheid. Hilhorst: Vanaf 2025 moet 65 procent van het eiwit  van eigen land of uit de regio komen.” In Overijssel voldoet gemiddeld in 2016-2018 al 40 procent van de Vruchtbare Kringloop-deelnemers aan de norm, nog eens 26% haalt de norm bijna. Hilhorst: “Een heel mooi resultaat, zeker omdat de boeren veel last hebben gehad van de extreme droogte in 2018. De eiwitopbrengst was in 2018 twintig procent lager dan het gemiddelde van de vier jaren daarvoor”, weet Hilhorst. Lees het volledige persbericht en bekijk de factsheet.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het project Vruchtbare Kringloop Overijssel? Kijk dan op www.vruchtbarekringloopoverijssel.nl of neem contact op met projectleider Michaela van Leeuwen via mavleeuwen@projectenltonoord.nl of bel naar 088 888 6677.

No Comments Yet.

Leave a comment