Omslag in watermanagement door Duursaam Glashelder

Projectleider Harrie Vreman is blij met de slag die telers in Noordoost-Nederland hebben gemaakt dankzij Duursaam Glashelder. Dit project ondersteunt telers bij het verminderen van emissies naar het water. Tientallen telers konden kosteloos een bedrijfswaterscan laten maken. "Dat is de basis voor adviezen aan de bedrijven."
Doelstelling dichtbij

De massale deelname van telers in Noordoost-Nederland aan de bedrijfswaterscans heeft de doelstellingen van het project Duursaam Glashelder een heel eind naderbij gebracht. “We hebben een aardige slag gemaakt. Iedereen weet wat hem te doen staat”, zegt Harrie Vreman van Projecten LTO Noord.

Duursaam Glashelder is een samenwerkingsproject om emissies naar het water te verminderen. Vrijwel alle glastuinbouwbedrijven in Erica, Klazienaveen en Hoogezand-Sappemeer hebben gebruik gemaakt van kosteloze bedrijfsadvisering. Deze scans, veelal uitgevoerd door Delphy, zijn nu afgerond. Als aanvulling krijgen ook bedrijven in waterschap Noorderzijlvest de gelegenheid om zo’n bedrijfswaterscan te laten uitvoeren.

Basis voor adviezen

“De scans zijn de basis voor adviezen aan de bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassing van waterstromen, zuivering, vermindering van de watergift en afdoppen van buizen. Allemaal om te voorkomen dat er ongezuiverd water vanuit de bedrijven in het oppervlaktewater komt”, vertelt Vreman.

Dit onderdeel van het project kan dus een groot succes worden genoemd. De groepsbijeenkomsten trekken echter minder belangstelling dan verwacht. Begrijpelijk, denkt hij, de ondernemers zijn immers allemaal al op individuele basis geadviseerd.

Riolering

Ook een ander deel van Duursaam Glashelder wordt hierdoor wat minder urgent. Op verschillende plekken is de rioleringscapaciteit te laag. “Maar dat probleem wordt minder, omdat er meer wordt gerecirculeerd. De hoeveelheid lozingswater is met 40% gedaald. We zien nog drie knelpunten bij de riolering; dat wordt nu nader onderzocht”, vertelt hij.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het project Duursaam Glashelder? Neem dan contact op met Harrie Vreman via hvreman@projectenltonoord.nl of bel naar 088 888 6677.

Bron: dit artikel is gemaakt door Tijs Kierkels en gepubliceerd op Glastuinbouw Waterproof.

No Comments Yet.

Leave a comment