Melkveehouderij toont wat duurzaam mogelijk is

Namens het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht gunde Menno Veldhuizen belangstellenden een kijkje op zijn zorgboerderij De Veldmuis in Eemdijk. Veldhuizen vertelde de aanwezigen hoe hij energie bespaart op zijn melkveehouderij. Daarnaast waren er presentaties over de resultaten die door de voorbeeldbedrijven zijn gehaald in het project. 

Greet Ruitenberg trapte af door een presentatie te geven over de resultaten die de voorbeeldbedrijven hebben geboekt in het traject. “Er is echt heel veel mogelijk. Het uitgangspunt van dit traject is om met de melkveehouders te kijken hoe hun bedrijf ervoor staat, en vandaaruit te handelen. Het zijn bedrijven die een gemiddeld energieverbruik hadden. Eerst wordt er zoveel mogelijk gedaan om energie te besparen. Als laatste wordt gekeken hoe het restgebruik duurzaam kan worden opgewekt.“

Vervolgtrajecten

Binnenkort starten drie projecten waarin het monitoren en in kaart brengen van  elektriciteitsverbruik centraal staat. Het project ‘Efficiënt op weg’ helpt om op basis van meterstanden het eigen verbruik te monitoren. Onder de deelnemers worden ook tussenmeters verloot. Daarnaast starten twee projecten waarbij het energieverbruik online gevolgd kan worden. Een project is gericht op het monitoren van interessante besparingsmaatregelen. De andere op het verhogen van het verbruik van eigen geproduceerde zonnestroom. Ook in deze projecten wordt met tussenmeters gewekt. Meer weten? Kijk op www.lami.nl 

Weet waar je bedrijf staat

Melkveehouders weten vaak niet waar het energieverbruik precies zit. Greet adviseert tussenmeters te plaatsen. “De vijf belangrijkste stroomverbruikers op een melkveebedrijf zijn het melken, koelen, reinigen, de verlichting en watervoorziening. Zorg dat je op je bedrijf goed zicht krijgt op het verbruik van deze pijlers. Vandaaruit kan je kijken op welke punten het meest te halen valt in termen van energiebesparing.”

Flinke energiebesparing op voorbeeldbedrijven

Op de voorbeeldbedrijven zijn met de genomen maatregelen besparingspercentages van bijna 30% - 60% gerealiseerd.  Veel winst kan geboekt worden bij de compressor door het dichten van luchtlekken, bij vervanging van apparatuur door efficiëntere varianten (pompen, boilers, verlichting) en tijdig onderhoud en reparaties (bijvoorbeeld repareren van lekkende drukvaten).

Verlichting

Volgens Sander Wijsman van Wijsman Advies is er met stalverlichting ook nog veel te halen in relatie tot energie. “Daglicht is het beste en goedkoopste licht, hoe meer hoe beter. Verlichting is een aanvulling daarop wanneer het donker is. Kies zorgvuldig het gewenste lichtniveau. Volgens Wijsman zorgt het regelmatig schoonmaken van stalverlichting dat het lichtniveau in de stal op orde blijft.

“Qua besparing is het belangrijk om scherp te letten op het aantal branduren, het minimaliseren van nachtverlichting en zelfs lampen weghalen daar waar het kan. Investeringen in bewegingsmelders, een betere lichtverdeling door meerdere armaturen te plaatsen en TL te vervangen door LED kunnen veel opleveren.” Menno Veldhuizen is op zijn bedrijf grotendeels overgestapt naar LED verlichting.

No Comments Yet.

Leave a comment