‘Maatwerk nodig bij huisvesting’

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen is met ondersteuning van collega Peter Baltus opgericht. In onderstaand artikel dat eerder in Nieuwe Oogst stond geeft zachtfruitteler en voorzitter van de klankbordgroep Arbeid (NFO) Rene Simons aan wat de meerwaarde van het keurmerk is voor hem. Meer weten?

 

Zachtfruitteler René Simons uit Haaren is blij met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen dat onlangs is gelanceerd. Zijn nieuw te bouwen onderkomen voor zestien medewerkers moet daar op alle punten aan voldoen.‘Hier komen de douches en badkamer voorde mannen en hier voor de vrouwen’, wijst Simons aan op de bouwtekening. ‘En daarom heen detweepersoonsslaapkamers. We hebben steeds meer stelletjes aan het werk.'

Veiligheid voorop

De ondernemer hoopt dat over een klein half jaar, als de pluk van het zacht fruit losbarst,het nieuwe onderkomen gereed is. Het gebouw biedt plaats aan zestien medewerkers.‘Er komen brandwerende wanden in ener zijn straks drie brandtrappen. Dat moet ook, want veiligheid staat voorop.’ Simons heeft als voorzitter van de klankbordgroep Arbeid van de NFO de totstandkoming van het keurmerk van dichtbij meegemaakt. ‘De aanleiding om een huisvestingskeurmerk voor boeren en tuinders te ontwikkelen, was dat ondernemers sinds januari 2018 de huisvestingskosten niet meer mogen inhouden op een minimumloon. Meteen keurmerk mag dit wel.’ Aansluiten bij Global GAP was geen optie.‘Als je dan op het gebied van huisvesting nie tvoldoet, vervallen alle onderdelen van GlobalGAP. De andere optie was om aan te sluiten bij het keurmerk van Stichting Normering Flexwonen. Maar daarbij werden toercaravans uitgesloten, dus dan vallen veel bedrijven meteen korte arbeidspiek buiten de boot. De derde optie was zelf een keurmerk ontwikkelen.

Ingroeiperiode

’Naar verwachting worden de eerste bedrijven begin maart gecertificeerd. Het is nog wachten op de goedkeuring van minister Wouter Koolmees (SZW) om gebruik te mogen maken van een ingroeiperiode. Audits voor het Agrarisch Keurmerk Flexwonen worden afgenomen door drie certificerende instellingen die in het kader vanGlobal GAP vaak al jaarlijks bij bedrijven zijn.Hiermee worden de kosten en administratieve lasten tot een minimum beperkt. ‘Maar je hebt het dan toch al snel over enkele honderden euro’s’, zegt de zachtfruitteler.

Korting via LTO

‘Leden van LTO krijgen hier 100 euro korting op. En als ondernemers alles goed op orde hebben, kan dat bedrag op termijn misschien nog naar beneden.’Simons vindt dat provincies kaders moeten scheppen als het gaat om huisvesting. ‘Nu ligt die bal bij gemeenten en die worstelen hiermee. Arbeidsmigranten werken in de ene gemeente, maar zoeken soms noodgedwongen woonruimte in een andere. Die gemeente heeft geen economisch belang. Bovendien worden starters op de woningmarkt buitenspel gezet. Ook groeien de bedrijven snel en is er behoefte aan maatwerk.’Deze maand staat bij de WerkgeverslijnLand- en Tuinbouw het thema ‘huisvesting van arbeidsmigranten’ centraal.

Dit artikel stond eerder in Nieuwe Oogst, foto en tekst door Jasper Schnel.

No Comments Yet.

Leave a comment