Kleine windmolenfabriek EAZ Wind geopend

Op vrijdag 10 juni opende EAZ Wind haar deuren van de nieuwe windmolenfabriek in Hoogezand. EAZ ontwikkelt kleine windmolens van 15 meter hoog, met een rotordiameter van 12 meter.  De kleine windmolen heeft in vergelijking met een grote windmolen een meer natuurlijke uitstraling en zorgt voor minder geluidsoverlast.  Gideon Kuijpers van Projecten LTO Noord was bij de opening.

In de provincie Groningen produceren de kleine windmolens ongeveer 30.000 kWh per jaar, wat gelijkstaat aan het energieverbruik van tien huishoudens. De windmolens hebben door het uiterlijk van een ‘grote boom’ een natuurlijke uitstraling. De levensduur is ongeveer 20 jaar en met een SDE+ subsidie geldt een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar. Jos Vergeer, melkveehouder uit Overschild, heeft ook een kleine windmolen aangeschaft en is hierdoor zelfvoorzienend. Lees hier zijn verhaal.

Opening
Op de feestelijke opening vertelden de enthousiaste ondernemers  uit Groningen in een plenaire presentatie meer over de weg naar het realiseren van de  kleine windmolen. Vervolgens vonden er drie korte workshoprondes plaats, waarin de deelnemers kozen uit diverse onderwerpen, zoals ‘Van wind naar stroom’, ‘Van boom tot blad’ of ‘Meten is weten’.

Meer informatie
De ondernemers richten zich specifiek op de provincie Groningen, al sluiten ze niet uit de windmolens in de toekomst ook te leveren aan andere delen van het land. Voor de aanschaf van een kleine windmolen kunt u een SDE+ subsidie aanvragen. Voor meer informatie over het product kijkt u op de site van EAZ Wind.

No Comments Yet.

Leave a comment