Kalverhouders delen kennis met elkaar

Kees Kroes is projectleider van het project Kalvernet.  Samen met het bedrijfsleven worden er binnen Kalvernet inhoudelijke, inspirerende en praktische bijeenkomsten gehouden voor kalverhouders en hun medewerkers of erfbetreders. ‘Met Kalvernet richten we ons op het delen van kennis, en het bevorderen van innovatie in de kalverhouderij”, vertelt Kees Kroes.

‘Na iedere ronde bepalen we een verbeterpunt waar we de volgende ronde aan willen werken. We proberen voortdurend kritisch te blijven op onszelf en op anderen. Goede resultaten komen je niet aanwaaien’, stelt Carola Timmer, zittend op het hekwerk van een hok vol kalveren. Samen met haar man Kees van Kasteel bestiert ze een rosévleeskalverenbedrijf in Putten (Gld.). Daarnaast is Timmer dierenarts bij dierenartsenpraktijk Voorthuizen, Uddel, Garderen (VUG).

Aan zo’n 30 kalverhouders vertelt Timmer over haar benadering van diergezondheid en dierenwelzijn. Het bezoek maakt deel uit van project Kalvernet, een initiatief van de vakgroep Kalverhouderij van LTO Noord. ‘Met Kalvernet richten we ons op het delen van kennis, en het bevorderen van innovatie in de kalverhouderij”, vertelt Kees Kroes. Hij werkt voor Projecten LTO Noord en is projectleider van Kalvernet. Kroes heeft het bedrijfsbezoek bij Van Kasteel-Timmer georganiseerd. ‘We gaan in twee groepen direct de stal in zonder inleidingen vooraf. Dat is een goede manier om praktijkkennis met elkaar uit te wisselen.”

Alles onder controle
carolatimmer (1 van 1)Dat de kalveren het op hun bedrijf goed doen, is komt volgens Timmer door aandacht voor alle details. ‘Vanaf dag 1 moet je alles onder controle hebben. We zijn veeleisend, op het zeikerige af. Als bijvoorbeeld een chauffeur bij het lossen van nieuwe kalveren te veel haast heeft en kalveren onnodig opjaagt, spreken we hem daar op aan. Want stress bij kalveren vermindert de weerstand.’ Timmer let scherp op de gezondheid van de kalveren. Bij de jongste dieren die nog maar net op het bedrijf zijn, gaat ze snel over tot een medicijnbehandeling als een kalf iets mankeert. ‘Met tijdig ingrijpen voorkom je slepende problemen op latere leeftijd. Ook bij medicijnbehandelingen werken we nauwgezet. Als ik een kalf behandel met depomycine dan spuit ik zo’n dier altijd vijf dagen; ook als er na twee dagen geen ziekteverschijnselen meer te zien zijn.’ Timmer benadrukt dat aandacht voor individuele kalveren bijdraagt aan goede koppelresultaten. ‘Daar doen we moeite voor. Soms maken we bijvoorbeeld een strohok voor kalveren die niet fit zijn, of we hangen een warmtelamp boven een kalf.’

Te grote luchtinlaatopening
Een afdeling verderop in de kalverenstal praten de kalverhouders met spkalverhouders2 (1 van 1)ecialisten van Boon Agrosystems over klimaatbeheersing in kalverenstallen. ‘Een veel gemaakte fout is het uitrusten van stallen met te grote luchtinlaatopeningen. Daardoor lukt het niet de vereiste onderdruk in de stal te krijgen, en ontstaat er een verkeerd ventilatiepatroon’, vertelt Henk Boon. Met behulp van een ‘rookmachine’ laat Boon zien dat de ventilatie in deze stal er goed uitziet. Door de inlaatopeningen binnenkomende lucht stroomt over het gangpad en verspreidt zich gelijkmatig over de hokken.

Kalverhouder Evert Verwoert uit Opheusden (Gld.) is een van de deelnemers aan het bedrijfsbezoek. Hij is enthousiast over het initiatief van Kalvernet. ‘Het is goed om bij een ander te kijken en ervaringen uit te wisselen met collega’s. Daardoor ga je nadenken over je eigen werkwijze en kun je tot de conclusie komen dat veranderingen nodig zijn. In onze sector is het belangrijk om voor jezelf de lat hoog te leggen als je verder wilt met je bedrijf.’

Tekst en foto's voor Projecten LTO Noord door Berrie Klein Swormink. Dit artikel is ook gepubliceerd in Nieuwe Oogst op 26 maart 2016.

No Comments Yet.

Leave a comment