Inzet voor agrarische werkgevers

Projectleiders Peter Baltus en Liesbeth van der Vegt presenteren voor de Werkgeverslijn land- en tuinbouw wekelijks op woensdag een webinar. Ze gaan in op de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. “Waar heeft de ondernemer nu behoefte aan? Vanuit die insteek bouwen we de webinars op.”  

Welke onderwerpen komen voorbij tijdens de webinars? Projectleider en presentator bij de webinar Liesbeth: ‘Wat houdt de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) precies in? Hoe kun je in de praktijk omgaan met de 1,5 meter afstand tussen werknemers? Dit waren afgelopen woensdag twee onderwerpen in de webinar. ‘Daarnaast geven we in iedere webinar een update met actualiteiten, ontwikkelingen en acties vanuit de Taskforce Arbeid’, zegt Van der Vegt.

Bij de afkondiging van de eerste beperkende coronamaatregelen nam LTO Nederland voor specifiek arbeid het initiatief tot de oprichting van de Taskforce Arbeid. Een team met vertegenwoordigers van LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO, POV, LTO Arbeidskracht, LTO Noord, ZLTO, LLTB, Plantum, KAVB en de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Dit team zet zich ervoor in om agrarische werkgevers zo goed mogelijk te faciliteren en te informeren rondom alle arbeid- en werkgeversvraagstukken ten gevolge van de coronacrisis. Maar ook de ontstane knelpunten en problemen worden vanuit de Taskforce Arbeid opgepakt.

Veelgestelde vragen

De Werkgeverslijn verzorgt de informatievoorziening voor ondernemers met een themapagina corona op haar website, waar dagelijks onder meer veelgestelde vragen en antwoorden worden aangevuld en geactualiseerd. Ook verzorgt de Werkgeverslijn nieuwsberichten via sociale media en kunnen werkgevers bellen of mailen met vragen. Peter Baltus en Jules Sanders (LTO Noord) en Diana Eleveld (Werkgeverslijn) zijn afgevaardigd in de Taskforce Arbeid. Binnen LTO Noord wordt samengewerkt in het team arbeid waar zowel de Werkgeverslijn, LTO Noord als Projecten LTO Noord bij betrokken zijn. Bestuurlijk is Eric Douma aangehaakt.

Vraag en aanbod personeel

‘We bespreken waarop geschakeld moet worden, welke acties nodig zijn en wat en wie we nodig hebben bij wat we doen’, legt Van der Vegt uit. ‘Vanuit daar is ook betrokkenheid met de platforms Werkenindelandentuinbouw.nl en Helponsoogsten.nl waar vraag en aanbod van personeel samenkomen. Veel mensen willen hun handen uit de mouwen steken in de land- en tuinbouw. Wij verwachten dat de vraag van de werkgevers de komende weken ook toeneemt.’ In deze moeilijke periode ziet Van der Vegt ook mooie dingen gebeuren. ‘We kunnen in de crisis als LTO-familie toegevoegde waarde geven voor agrarische ondernemers. Het gevoel van samen is nu extra sterk.’

Dit artikel stond op 4 april in Nieuwe Oogst en is geschreven door Anne-Marie Rops.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de Werkgeverslijn. De eerstvolgende webinar is woensdag 8 april om 13.00 uur.

No Comments Yet.

Leave a comment