Heeft u al een date gepland?

Niet alleen op Valentijnsdag, maar het hele jaar door willen boeren in gesprek met de samenleving. De actie Make a date heeft als doel het gesprek tussen boeren en burgers over de agrarische sector en de maatschappij bevorderen. Boert Bewust en LTO Noord zijn betrokken bij dit evenement dat op Valentijnsdag van start gaat.

Boeren en niet-boeren hebben heel veel met elkaar te maken, dat werd in 2019 wel duidelijk, vindt melkveehoudster Jeanet Brandsma uit Giethoorn. “Door de acties in de loop van vorig jaar door boeren en tuinders, werd de situatie van agrariërs voor heel Nederland zichtbaar. Iedereen had er ook een mening over. Het gesprek dat toen ontstond willen we in 2020 vaker, te beginnen op Valentijnsdag.”

Tweede of derde afspraakje

De actie Make a date staat voor een ontmoeting tussen een boer of tuinder met iemand van buiten de agrarische sector. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaat begrip voor elkaars leefwereld, denken de initiatiefnemers zoals Boeren van Nederland, LTO Noord, Boert Bewust en Team Agro NL.

De landelijke actie trapt af op Valentijnsdag, maar gaat daarom in 2020 het hele jaar door. “We willen in gesprek blijven met mensen van buiten de agrarische sector”, zegt Brandsma. De boerin hoopt op ontmoetingen met blijvende impact: “Dat er daadwerkelijk iets verandert op het bedrijf of dat een bredere beweging of samenwerking ontstaat. Wij hopen dat het niet bij één date blijft, maar dat een tweede en derde afspraak volgen.” Concrete plannen of ideeën wil de organisatie zo mogelijk ondersteunen.

In 2018 moedigde Boeren van Nederland agrariërs voor het eerst aan om op Valentijnsdag in gesprek te gaan met iemand van buiten de eigen sector. Ook in 2019 vonden er dates plaats tussen boeren en tuinders met landelijke en lokale politici, bekende en onbekende Nederlanders.

Date gepland

De eerste dates voor 2020 zijn inmiddels ook gepland. Op de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn afgelopen week grepen verrassend genoeg Tweede Kamerleden hun kans voor een date met een boer. Zo heeft melkveehouder Geertjan Kloosterboer binnenkort een afspraakje met Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) en gaat Laura Bromet (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) op date met veehouder Suzanne Ruesink.

Brandsma: “Het valt mij dit jaar op dat juist mensen van buiten de agrarische sector het initiatief nemen. Heel fijn om te merken dat ook vanuit de maatschappij behoefte is aan een gesprek.”  Wie ook op date wil, maar niet goed weet hoe hij of zij een iemand kan uitnodigen, kan zich aanmelden via de website van Boeren van Nederland. De organisatie koppelt vervolgens boeren en niet-boeren aan elkaar.

Meer informatie

Wilt u ook op date? Of wilt u meer informatie over dit initiatief? Kijk dan op www.boerenvannederland.nl/makeadate2020/ voor meer informatie.


 

No Comments Yet.

Leave a comment