Garnalendoppen als bodemverbeteraar

Projectleider Peter Baltus is initiator van het nieuwe project Blauw afval, groene waarde dat gefinancierd wordt door het Waddenfonds. In Nieuwe Oogst verscheen een mooi artikel waarin Peter zijn rol in de totstandkoming van dit project en de doelen van het project uitlegt. ‘De verwachtingen zijn hooggespannen. Dit kan een doorbraak zijn.’

“Onderzoek moet uitwijzen of chitine uit garnalendoppen de natuurlijke weerbaarheid en vruchtbaarheid van de klei- en zandbodem en het gewas in de bloembollen- en pootgoedsector in het Waddengebied verbetert. Deze maand begint een pilot om te kijken of de overlast van aaltjes, schimmel- en bacterieziekten in deze teelten kan worden teruggedrongen. (…)

Baltus was aangenaam verrast in een tv-programma te horen dat in de toekomst meer garnalen in Nederland zouden worden gepeld, wetend dat het restmateriaal dat overblijft na het pellen – de garnalendoppen – een rijke bron van chitine is en dus beschikbaar in het Waddengebied. Daarnaast bevatten garnalendoppen talloze nutriënten zoals stikstof, fosfor en kalium en andere micro-elementen die een bemestende waarde leveren voor planten.

‘Ik liep er in feite door het tv-programma tegenaan en heb de brug naar toekomstig onderzoek geslagen. Daar heb ik uiteindelijk partijen bij gezocht en gevonden: GreenPort Noord-Holland Noord (GP NHN) en het Waddenfonds.’ De eerste heeft samen met Projecten LTO Noord het projectplan ‘Blauw afval, groene waarde’ geschreven.”

Bron: Nieuwe Oogst, 9 april 2016. Lees het hele artikel hier.

chitien

 Jeroen Noot (Greenport Noord-Holland Noord), Peter Baltus (Projecten LTO Noord) en Piet Warmerdam bij een chitinepilotveldje voor lelies

No Comments Yet.

Leave a comment