Nieuwe stap in experimentele teelt specerijen

Kookt Nederland straks met kurkuma van eigen bodem? De resultaten van de experimentele teelt van de specerijgrondstof in glastuinbouwgebied NEXTgarden ondersteund door projectleider Harrie Vreman zijn hoopgevend, maar roepen ook nog vragen op. Kruiden- en specerijenonderneming Koninklijke Euroma in Zwolle heeft wel oren naar Nederlandse koenjit. Nieuwe Oogst bezocht de kas in Bemmel.

In een kas van Kwekerij Bergerden in Bemmel, onderdeel van glastuinbouwgebied NEXTgarden in de gemeente Lingewaard, groeien zo'n 1.500 kurkumaplanten op 1.000 vierkante meter. Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch doen daar onderzoek naar de teelt van het exotische gewas vanuit het project 'Ingredient Farm' dat de productie van exotische specerijen in Nederland mogelijk wil maken.

Dat gebeurt onder leiding van Erik Janssen, projectbegeleider tuinbouw aan de HAS en onderzoeker in het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen. Het project is gestart in 2017 en de activiteiten van de HAS-studenten begonnen in het voorjaar van 2019 met het verzamelen van gegevens. Aan de daaropvolgende teeltproeven zijn studenten Melchior Coolbergen en Merel Hoogervorst aan het werk.

Ledverlichting

In het uitgangsmateriaal voor de kurkumaplanten, dat meestal uit het Verre Oosten komt, kan veel variatie zitten, ook op genetisch vlak. Dat maakte volgens Janssen de selectie van een ras voor verdere proefnemingen lastig.

Dat beaamt Harrie Vreman, die de voortgang volgt als projectleider bij Projecten LTO Noord. Volgens hem is voor de planten die nu groeien, de vermeerdering door wortels in stukken te delen goed verlopen, maar was dat via weefselkweek geen succes. Bovendien leverde de groei van de planten in eerste instantie problemen op, omdat de lichtintensiteit te laag was. 'Maar net voor de jaarwisseling hebben we in samenspraak met Greenport Arnhem-Nijmegen ledverlichting geïnstalleerd. Nu gaat de groei boven verwachting.'

Lees het volledige artikel op de website van Nieuwe Oogst.

Meer informatie

Het project Ingredient Farm' is erop gericht om exotische specerijen in Nederland te gaan kweken en hierin te innoveren. Achtergrond daarvan is de toenemende vraag naar kwalitatief goede grondstoffen voor voeding. Doordat de oogst van de specerijen in landen in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika regelmatig mislukt en vraag en aanbod daardoor uit evenwicht raken, zit de prijs in de lift. Daarnaast spelen maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen een rol bij het project. Het project 'Ingredient Farm' richt zich op de hele specerijketen: van plantenveredeling, teelt en verwerking tot verkoop. In eerste instantie is gekozen voor kurkuma en zwarte peper. Aan het project neemt een consortium van tuinders uit glastuinbouwgebied NEXTgarden, Wageningse technologiebedrijven en specerijenbedrijven deel.

No Comments Yet.

Leave a comment