“Energie besparen loont bij ons en bij iedereen!”

Het melkveebedrijf van Jan en Lisanne Oskam is één van de drie deelnemers aan het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij in Utrecht. ‘Wat hier kan op dit bedrijf, kan overal in de melkveehouderij en in alle bedrijfstakken’, zegt Jan Oskam.

Zeven jaar geleden besloot de familie Oskam een nieuwe, welzijnsvriendelijke stal met twee melkrobots te bouwen voor 120 koeien. Een deel van de energie wordt sindsdien met zonnepanelen opgewekt. Daarnaast investeerden ze in warmwaterterugwinning en een energiezuinige koelmotor. Toch schrokken ze van de energierekening. ‘Het stroomverbruik was flink hoger dan van de oude stal waarin we 85 koeien molken’, vertelt Jan Oskam.

Toen in 2016 het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij voorbij kwam, meldde hij zich dan ook gemotiveerd aan. ‘Ik wil heel graag energie besparen en mijn ervaringen met andere ondernemers delen. Dit project geeft nieuwe inzichten in hoe we melkveebedrijven en andere bedrijfstakken energiezuiniger kunnen inrichten. Met de kennis van nu zou ik zelf voor de nieuwe stal voor een deel andere keuzes hebben gemaakt.’

Lees verder op de website van Lami.

 

No Comments Yet.

Leave a comment