Column: Gewasbeschermingsvrij?

Tijdens een motortocht in mijn vakantie deze zomer viel mijn oog op een opvallend bord bij het binnenrijden van een klein, Frans dorpje in de Elzas. U herkent ze vast wel: de borden aan het begin van een dorpje met ‘Ville Fleurie’ of met de plaatsnaam waarmee het dorp een samenwerkingsverband heeft. Dit dorp had daar nog een ander bord bij staan: ‘in deze gemeente gebruiken we geen pesticiden’ stond erop. Al rijdend op de motor liet ik dit tot mij doordringen. Wat ontzettend mooi, dacht ik. Maar ook best lastig. Want voor veel sectoren is gewasbescherming nog steeds noodzakelijk, ook al is het dan een ‘noodzakelijk kwaad’.

Ambitie Plantgezondheid

Toen ik terugkwam, las ik de visie van LTO Nederland op het gebied van plantgezondheid. Daarin staat dat we er naar streven dat in het jaar 2030 Nederlandse akkerbouwers en tuinders alleen nog telen met residuvrije producten zonder emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu. Deze ambitie deed mij meteen terugdenken aan het bordje in Frankrijk en ik onderschrijf deze van harte.

Projecten LTO Noord draagt al een steentje bij

Binnen Projecten LTO Noord werken we hier eigenlijk al aan. We realiseren bijvoorbeeld vanuit het Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen samen met tuinders en verschillende samenwerkingspartners een collectieve tuinbouwriolering. Als het systeem straks is aangelegd, is het afvalwater uit de glastuinbouw in die regio gegarandeerd vrij van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten. Een prachtig voorbeeld van hoe wij partijen kunnen verbinden om gezamenlijk de juiste stappen te zetten.

Verantwoordelijkheid nemen

Als boeren en tuinders hun verantwoordelijkheid nemen en zelf leiderschap tonen, dan worden de regels ineens geen beperking meer. Misschien bieden ze dan zelfs wel kansen. Wat mij betreft volgen er nog veel meer projecten die werken aan emissievrij produceren. Dat kan als we ‘anders denken’ en mogelijkheden onderzoeken. Prachtig om hieraan vanuit mijn organisatie een bijdrage aan te leveren!

Evelien Kloosterboer, directeur Projecten LTO Noord

No Comments Yet.

Leave a comment