Circulair als tweede natuur

De afgelopen maand vielen mij twee rapporten op waarin onze sector positief wordt beoordeeld. De Nederlandse landbouw wordt beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van 7,7 in het onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken. En de sector heeft de laagste ecologische voetafdruk ter wereld. Dat concludeert ABN AMRO in de publicatie ‘Agrarisch: circulair van huis uit’. Twee zeer positieve beoordelingen! Ik combineer dit met de resultaten die de collega’s van Projecten LTO Noord realiseren in hun opdrachten. Wat werken wij in en voor een mooie en gedreven sector!

Circulariteit als agrarische traditie

Nederlandse agri-producten hebben de laagste milieu-impact ter wereld volgens ABN AMRO. Daar tegenover beoordelen Nederlanders in het rapport van EZ dat agrarische ondernemers te weinig aandacht voor het milieu hebben. We hebben dus nog iets uit te leggen. Circulariteit is een hippe term voor wat in onze sector heel  normaal is: denken in kringlopen, werken met de natuur, bezig te zijn met je eigen verdienmodellen en na te denken over de toekomst.

Daarom ben je ook zelfstandig ondernemer en voelt een boer en tuinder zich rentmeester van zijn grond en omgeving. Het zit gewoon in de boer of tuinder om bezig te zijn met alles om je heen, het zit in onze traditie en die traditie brengt ons op ongekende hoogte. Een goed voorbeeld hiervan is  de productie van hernieuwbare energie, maar liefst 42 procent komt uit de productie bij boeren en tuinders en de energiebesparing op het bedrijf is jaarlijks 2,9%. Een mindset waar we trots op zijn en die mooie resultaten oplevert!

Agroenergiek.nl

Toch hebben we nog wat uit te leggen. Lang niet iedere burger weet dat boeren op deze manier bezig zijn. Communiceren is noodzakelijk om onder de aandacht te brengen dat boeren en tuinders zoveel doen aan bijvoorbeeld energiebesparing. Ervaringsverhalen inspireren bovendien ook weer andere ondernemers, zo leren ze van elkaar en elk bedrijf is net weer iets anders. Op de site www.agroenergiek.nl worden behaalde doelen en energie-innovaties gedeeld. Hier worden ook tools aangeboden om zelf mee aan de slag te gaan. En zo bereiken we een steeds grotere groep boeren die met energiebesparingen bezig zijn of er mee van start gaan.

Dagelijks werken aan beter (boeren)klimaat

Het omgaan met energie is één voorbeeld. Onze projectleiders zijn dagelijks bezig om nieuwe initiatieven tot leven te brengen en hierover te communiceren. Zo werken wij met elkaar aan een beter (boeren)klimaat. En daar zijn we trots op! Nieuwsgierig? Kijk eens naar onze projecten.

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment