Boeren is topsport

De zomer is begonnen en we hebben een mooie sportzomer voor de boeg. Wimbledon, de Tour de France en het WK Voetbal: ik noem maar een aantal evenementen waar topsporters weer kunnen laten zien wat ze waard zijn. Ik geniet er altijd van om te zien hoe gefocust zij op hun sport zijn en er alles voor over hebben om het beste uit zichzelf te halen. Laatst realiseerde ik me dat dit ook geldt voor onze boeren en tuinders. Eigenlijk zijn zij topsporters als het gaat om produceren van gezond voedsel.

Fysieke inspanning

Het dagelijks werk op het land, in de stal of in de kas vereist vaak behoorlijke fysieke inspanning. Als boer moet je in topconditie zijn, en niet alleen op hoogtijdagen zoals dat bij sporters het geval is, maar dag in dag uit! Vroeg uit de veren, goed ontbijt en handen uit de mouwen. En dat allemaal voor onze dagelijkse maaltijd, onze behoefte aan natuur en ruimte en een gezonde leefomgeving. Respect!

Topmanagement  en support

Veel topsporters hebben een manager die alles voor hen regelt en een coach die voedings- en trainingsschema’s voor ze uitdenkt. Boeren en tuinders doen het vaak allemaal zelf. Het managen van het bedrijf, het volgen van nieuwe wet- en regelgeving en onderzoeken welke innovaties ze kunnen toepassen. Ook dat is topsport. Er zijn zoveel zaken die zij in beeld moeten hebben voor een goede bedrijfsvoering. LTO Noord en Projecten LTO Noord  trekken samen met hen op. Want, ondernemen doen we samen. En, net als in de topsport, is support voor boeren en tuinders altijd welkom. Ook die geven we hen, want we zijn trots op onze topsporters die onze eerste levensbehoeften mogelijk maken.

Evelien Kloosterboer

No Comments Yet.

Leave a comment