Aanleg rioolnetwerk voor tuinders is gestart

In april is in Zaltbommel gestart met de aanleg van een rioolnetwerk speciaal voor tuinders in de gemeente Zaltbommel: er wordt 35 kilometer aan buizen gelegd met 54 pompen. Gerard Selman, programmamanager bij het Glastuinbouwpact Bommelerwaard en Neerrijnen is nauw betrokken.

Via het rioolnetwerk kunnen de tuinders hun gewasbeschermingsmiddelen afvoeren naar het waterschap datde stoffenzuivert.Het project is een samenwerking tussen de gemeente, Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea en de tuinders. Een gedeelte van het gezuiverde water zal het waterschapnaar de Waal afvoeren. Van het andere deel maakt Dunea drinkwater.

Miljoenenproject

De overheden financieren het project. 'Het project levert een grote bijdrage aan de verbetering van de waterkwaliteit en drinkwaterveiligheid', zegt de gemeente Zaltbommel. De tuinders betalen de aanleg terug in de vorm van heffingen. Met de samenwerking lopen de tuinders voor op de doelstelling om in 2027 geenschadelijke stoffen meer achter te laten, oftewel om 'emissieloos' te telen. Het project wordt mede daarom gefinancierd door de Europese Unie met een bedrag van 1,7 miljoen euro. In totaal kost de aanleg meer dan 5 miljoen euro.

Meer informatie

Op de hoogte blijven van de aanleg van het rioolnetwerk? Kijk dan op de website van Glastuinbouwpact of neem contact op met Gerard Selman via gselman@projectenltonoord.nl of door te bellen naar 088 888 6677. Eerder besprak Gerard samen met Willem Posthouwer, wethouder in de gemeente Zaltbommel het belang van het rioolnetwerk in het VragenVuur.

No Comments Yet.

Leave a comment