50 Ambtenaren bezoeken Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Kunstmestvrije Achterhoek

Donderdag 21 februari toerden 50 ambtenaren van verschillende Achterhoekse gemeenten, (kandidaat)raadsleden en geïnteresseerde burgers rond in de Achterhoek om met eigen ogen te zien hoe boeren werken aan circulair ondernemen. Zij bezochten tijdens de Achterhoek Toekomst Toer twee projecten van Projecten LTO Noord: Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Kunstmestvrije Achterhoek. Dat laatste project is in de opstartfase en kan niet fysiek bezocht worden. Daarom werden de ambtenaren ontvangen op bij Groot Zevert Vergisting BV in Beltrum.

Projectleider Kees Kroes gaf een heldere presentatie over de doelstelling en opzet van Kunstmestvrije Achterhoek. Dit project gaat binnenkort met 10 boeren van start en heeft tot doel te onderzoeken hoe kunstmestvervangers, zoals mineralenconcentraten, effectief ingezet kunnen worden. ‘Van fossiel naar circulair, dat is de kern van waar het om draait”, zegt Kees. ,,De komende jaren gaan we aan de slag met onderzoek en monitoring van de effecten van kunstmestvervangers. We starten kleinschalig met tien boeren, maar het is de bedoeling dat deze groep de komende jaren uitbreidt.” Na de presentatie kregen de beleidsmakers een rondleiding op het terrein van Groot Zevert. De reacties na afloop waren zeer positief.

Vruchtbare Kringloop Achterhoek

Ook bracht de groep een bezoek aan het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA). Collega’s Kristel van Veen, Michaela van Leeuwen en Gideon Kuijpers zijn betrokken bij de uitvoering van dit innovatieve project. Op het bedrijf van deelnemer Maarten Harmsen uit Hengelo (Gld.) presenteerde VKA-projectleider Carel de Vries de aansprekende resultaten van vier jaar VKA. ‘Waarom kennen wij dit verhaal niet?’, was een van de reacties. ‘Dat was precies waarom we de Toer organiseerden’, zegt Carel de Vries.

Rondleiding over het bedrijf

Deelnemer Maarten Harmsen vertelde iets over zijn bedrijf en presenteerde de mooie resultaten die hij heeft behaald. Vervolgens nam hij de bezoekers mee op een rondgang over zijn bedrijf. Vooral de melkrobot kreeg veel bewonderende blikken. Tijdens de rondgang toonde loonwerker Bosch uit Hengelo zijn zodebemester die is uitgerust met een NIRS-sensor voor het precies meten van de fosfaat- en stikstofgift. En loonbedrijf Almen Harfsen liet haar ‘Verisscan’ zien waarmee per perceel gedetailleerd de variatie in pH, organische stof, geleidbaarheid en hoogteligging in kaart gebracht kunnen worden. Met het boekje ‘Resultaten vier jaar VKA’ in de hand, stapte het gezelschap na twee uur weer in de bus. Na het bezoek aan VKA en Groot Zevert werd De Toer afgesloten op proefboerderij De Marke.

No Comments Yet.

Leave a comment