3 redenen waarom e-learning de toekomst is

E-learning is upcoming. Een moderne manier om op je eigen moment nieuwe kennis op te doen. Als projectleider communicatie ben ik op zoek naar de kansen van digitaal leren voor onze sector. Op basis van mijn eerste ervaringen zie ik drie redenen waarom e-learning, juist voor de agrarische sector, de toekomst is op het gebied van kennisuitwisseling en leren.

1. De mogelijkheden van digitaal leren zijn enorm

In verschillende projecten hebben we bij Projecten LTO Noord ervaring opgedaan met uiteenlopende vormen van e-learning. Zo organiseren we webinars , waarin een expert uitleg geeft over een thema en deelnemers vragen kunnen stellen via een chatfunctie. Ideaal voor boeren en tuinders die hun kennis in een half uur tijd willen opfrissen en direct antwoord willen op hun vragen. Een andere manier om digitaal te leren is het volgen van e-learningmodules. Stel je voor dat alle deelnemers van een studiegroep vooraf een online kennismodule van 20 minuten doorlopen. Dan is de basiskennis in de groep hetzelfde en kan de ‘offline bijeenkomst’ gelijk de diepte in. En dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden van digitaal leren!

2. E-learning bespaart tijd en risico’s

Agrarische ondernemers zijn gewend om in de auto te stappen en naar een studiegroep te rijden. Deze vorm van kennisuitwisseling zal volgens mij altijd blijven bestaan en dat is goed. Want je hebt het nodig om elkaar in real life te zien om écht in gesprek te komen. E-learning kan dit echte contact wel heel mooi aanvullen. Hoe vaak komt het niet voor dat je jezelf de tijd niet gunt om naar een bijeenkomst te gaan omdat het te ver weg is of omdat het moment niet uitkomt? Online leren kan op afstand en op je eigen moment. Voor drukke agrariërs een mooie uitkomst. Daarnaast scheelt het de sectoren die gevoelig zijn voor hygiëneproblemen veel kopzorgen als je van elkaar kunt leren zonder het risico op insleep van ziektes in de stal.

3. Onze sector is er klaar voor

De agrarische sector is het toonbeeld van innovatie. We zijn altijd bezig met efficiënter werken, betere rassen en duurzamer ondernemen. Ik ben ervan overtuigd dat agrarisch ondernemers klaar zijn om ook in hun manier van onderlinge communicatie en kennisuitwisseling naar ‘the next level’ te gaan. In verschillende projecten ben ik in gesprek gegaan met boeren en tuinders over e-learning. 90% van deze groep heeft nog nooit met e-learning gewerkt. Toch staat ruim de helft van mijn gesprekspartners er direct voor open omdat ze grote voordelen zien. De komende tijd willen we deze groep agrariërs graag faciliteren in verschillende projecten als Online Farm Visit,  Proef op de Som en via de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

Geen toekomst zonder e-learning

Ik kan me de toekomst van de agrarische sector inmiddels niet meer inbeelden zonder een structurele rol voor e-learning. Ik ben benieuwd wie dit toekomstbeeld met me deelt, of juist niet? Voor mooie voorbeelden van e-learning waar ik wat van kan leren, houd ik me ook aanbevolen! Bekijk mijn profiel voor contactgegevens.

Mirthe Post

No Comments Yet.

Leave a comment