Geslaagde start van Zinc-Bromide batterij Fotonenboer

Gedeputeerde Michiel Scheffer gaf op 23 mei 2017 het startschot voor een proef waarbij ze duurzame energie opslaan in batterijen. Dit deed hij bij melkveebedrijf Borgman Roeterdink, de zogeheten ‘Fotonenboer’.

Bedrijven zelfvoorzienend maken

De proef ging van start met de bijzondere Zinc-Bromide Redox Flow batterij. Het is de eerste keer dat ze deze baanbrekende batterijtechniek in Nederland testen. Een batterij met duurzame energie kan bedrijven volledig zelfvoorzienend maken in hun energiebehoefte. De energie kunnen ze immers zelf produceren en vervolgens eindeloos blijven gebruiken.

Boerenbedrijven geschikt voor duurzame energie

De Fotonenboer wekt al enige jaren zijn eigen energie op met een groot aantal zonnepanelen. Naast melk produceert het bedrijf ook ongeveer 45.000 kilowatturen (kWh) duurzame energie per jaar. Boerenbedrijven zijn naast de reguliere activiteiten vaak ook uitstekend voor duurzame energie. Zo hebben veel veehouders grote daken met volop ruimte voor zonnepanelen. Ook zijn veel erven groot genoeg voor windmolens.

Waarom een batterij?

Duurzame energie winnen ze vaak op kleine en verspreide locaties. Om dit effectief in te zetten moet de afname worden afgestemd op de productie. Vaak is dit om praktische redenen niet mogelijk. Een melkveehouder kan er bijvoorbeeld niet voor kiezen om pas te melken als de zon schijnt. Een oplossing hiervoor is het opslaan van duurzame (zonne-)energie in batterijen. Om vervolgens te zorgen voor een optimale afstemming van vraag en aanbod moet de batterij zijn aangesloten op een slim besturingssysteem dat op de juiste momenten stroom op het net levert en onttrekt. 6 partijen onderzoeken nu samen in een unieke proef of dit haalbaar is.

Tekst: Provincie Gelderland

2 Responses

  1. Kopie van wat de provincie Drenthe in 2016 al heeft gedaan

    • mpost

      Beste Henk, bedankt voor uw reactie. Provincie Drenthe heeft inderdaad ook een project waarbij een batterij energie opslaat bij een boer. Dat is een Lithium ion batterij en is geschikt voor grootverbruik en het leveren van energie op de onbalans markt. De Zinc-Bromide redox flow batterij is een type batterij met een vloeibaar elektrolyt en is kleiner vanwege het toepassen op een melkveehouderij. De regels voor het salderen (enkel van toepassing bij kleinverbruikers) van zonnestroom veranderen na 2020, we kijken of en in welke mate opslag een rol kan spelen.

Leave a comment